İzler Neden Olur ? Tedaviler nelerdir ?  image

İzlerden neden olur ? Tedaviler Nelerdir ?

               Yara izleri, vücutta iyileşme sürecine bağlı olarak meydana gelen bir durumdur.

               Kaza, yanık, ameliyat, akne ve hastalıklardan kaynaklanabilir. Zamanla çoğu yara izi azalabilir veya kaybolabilir. Çeşitli tedaviler ile yara izleri daha az fark edilebilir hale gelebilir.


               Yara izleri, cildiniz kesildikten veya hasar gördükten sonra iyileşme sürecinin bir parçası olarak oluşur. Cilt, yarayı bir araya getirmek ve yaralanmanın neden olduğu boşlukları doldurmak için yeni doku oluşturarak kendini onarır. 


                  Yara izleri tüm şekil ve boyutlarda gelişebilir. Bazı izler büyük ve ağrılıdır, bazıları ise zar zor görünür. Koyu tenli kişilerde ve kızıl saçlı kişilerde keloid izleri gelişme olasılığı daha yüksektir. Keloidler, yaralı bölgede boylu boyunca kabarık dokulardır.

                 Tüm yara izleri tedavi gerektirmez ve birçoğu zamanla kaybolur. Bir yara izi sizi rahatsız ediyorsa veya ağrıya neden oluyorsa, tedaviler yardımcı olabilir.


              Kaza, cerrahi prosedür, akne veya su çiçeği gibi bir hastalık nedeniyle hemen hemen herkeste bir tür yara izi oluşur. Yara izleri her yaştan ve cinsiyetten insanı etkiler.



Yara izleri çeşitleri 


Yara izleri cildin herhangi bir yerinde gelişebilir. 

  • Kontraktür: Genellikle bir yanıktan sonra gelişen kontraktür skarı derinin gerilmesine (kasılmasına) neden olur. Bu izler, özellikle iz kaslara ve sinirlere girdiğinde veya bir eklem üzerinde meydana geldiğinde hareket etmeyi zorlaştırabilir.
  • Depresif (atrofik): Bu çökük yara izleri genellikle suçiçeği veya akneden kaynaklanır. Ciltte yuvarlak çukurlar veya küçük girintiler gibi ... Sivilce izleri yaşlandıkça daha belirgin hale gelebilir çünkü cilt zamanla kolajen ve elastikiyetini kaybeder.
  • Düz: İlk başta hafifçe kalkık olsa da bu tür yaralar iyileştikçe düzleşir. Düz izler genellikle pembe veya kırmızıdır. Zamanla, çevredeki deriden biraz daha açık veya daha koyu hale gelebilirler.
  • Keloidler: Bu izler cilt yüzeyinin üzerinden yüksektir ve boylu boyunca uzanır. Görüntüsü rahatsız edicidir.
  • Hipertrofik: Parmağınızı üzerinde gezdirdiğinizde hipertrofik bir yara izi hissedebilirsiniz. Bu kabarık izler zamanla küçülebilir, ancak asla tamamen düzleşmezler. Keloidlerin aksine, büyümezler veya yaralı bölgenin ötesine yayılmazlar.
  • Çatlaklar: Cilt hızla genişlediğinde veya küçüldüğünde, derinin altındaki bağ dokular zarar görebilir. Genellikle hamilelik, ergenlik döneminde veya çok kilo alıp verdikten sonra gelişir. Genellikle göğüslerde, midede, uyluklarda ve üst kollarda görülürler.
  • Skar dokusu vücudun içinde de olabilir cerrahi operasyonlardan sonra meydana gelen karın yakışıklığı , Peyronue hastalalığı , Ashermsn sendromu gibi ...

Yaralara ne sebep olur?

Yara izleri vücudun iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Bağışıklık sisteminin bir parçası olarak cildiniz sizi mikroplardan ve diğer zararlı maddelerden koruyan bariyerdir. Cilt yaralandığında, vücut kendini yeniden mühürlemeye yardımcı olmak için kollajenden yapılmış yeni bir doku oluşturur.

Cildinizi dolgunlaştırmak ve kıkırdaklarınızın eklemlerinizi korumasına yardımcı olmak da dahil olmak üzere vücudunuzda birçok önemli rol oynar. Bir yara izi oluştuğunda, kollajen lifleri hasarlı cildi onarır ve açık alanları kapatır. Yeni doku sizi enfeksiyondan korur.  





Yara izleri için tedaviler nelerdir

Tedaviler bir yara izinin boyutunu veya görünümünü azaltabilir, ancak yara asla tamamen kaybolmaz. 

Skar tedavileri şunları içerir:


Dermabrazyon: Yaygın bir akne izi tedavisi olan cildi nazikçe “zımparalayarak” derinin üst tabakasını soyar . Prosedür cildi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir ve yara izlerinin görünümünü azaltabilir. 

Enjeksiyonlar: Steroid enjeksiyonları keloid yara izlerinin boyutunu azaltabilir.

Lazer tedavileri: Çeşitli lazer ve ışık tedavileri yara izlerini hafifletebilir. Basınç tedavisi: Elastik bir bandaj, pansuman veya çorap, iyileşme sürecinde bir yaraya baskı uygular. Basınç, bir yara izinin oluşmasını engeller veya boyutunu azaltır. Masaj terapisi ayrıca skar dokusunun parçalanmasına ve yeniden şekillenmesine yardımcı olabilir.

Skar ameliyatı : Bir dizi cerrahi prosedür, bir yara izini giderebilir, görünümünü iyileştirebilir veya başka bir bölgeden deri nakli yapabilir . Bu, bir tür yara izinin farklı, daha çok tercih edilen bir yara iziyle değiştirilmesidir.

Topikal kremler ve merhemler: Bir yara izine silikon merhem sürmek yara izini küçültebilir veya oluşmasını engelleyebilir. 

Micropuntura: Micropuntura , dermise ( mikro) steril iğneler aracılığıyla mikro kanallar açarak ,  kontrollü bir cilt yaralanması sağlar. Bu kontrollü cilt yaralanması sayesinde orada kolejen ve elastin üretimi başlar. 

Burada amaç cildin kalitesini arttırmaktır.
Cildin genel duruma göre de özel renk açıcı serumlar veya vitamin içerikli serumlarla desteklenir . Cildin genel durumuna göre seans sayısı iki ile sekiz arasında değişkenlik gösterir.

Tüm tedavi yöntemleri tamamlandıktan sonra en son aşamada cilt renginin daha iyi gözükmesi için ten rengi pigmentasyon ( MEDİCAL PİGMENTASYON ) yapılabilir. Organik ten rengi pigmentler ( renkler ) cilde yerleştirerek daha eşit bir tonda gözükmesi hedeflenir.


Yara izlerini önleyebilir miyim?

Yara izine neden olan yaralanmaları her zaman engelleyemeseniz de, yaralanma sonrasında yara izi oluşma riskini azaltabilirsiniz. Bir yara oluşursa, dikkatli bakım yara izini daha az fark edilebilir hale getirebilir.

Yara izinizi azaltmak için şunları yapmalısınız:

  • İyileşirken cildi bir arada tutmak için dikişlere veya özel bandajlara ihtiyacınız olabilir. Dikişler yara izini en aza indirebilir. Yaranın tipine ve konumuna bağlı olarak, enfeksiyonu önlemek için oral veya topikal antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir.
  • Yarayı temiz tutun : Bölgeyi sabun ve suyla yıkayın. ( Yeni ameliyat olduysanız mutlaka cerrahınıza sorun ) Herhangi bir kiri veya kurumuş kanı temizleyin ve mikropları dışarıda tutmak için yaranın üzerine bir bandaj uygulayın. Yara iyileşirken bandajı sık sık değiştirdiğinizden emin olun.
  • Yarayı nemlendirin: Antibiyotikli pomat veya nemli yanık pedleri uygulamak, yaranın çok kurumasını ve kabuk tutmasını önleyecektir. Kabuklar yara izini daha da kötüleştirebilir.
  • Güneşten koruyun: Yara izini örtün veya korumak için güneş kremi kullanın. Güneşe maruz kalmak bir yara izini daha koyu hale getirebilir. Tekrarlanan maruz kalma cilt kanseri gelişme riskini artırır.
  • Beslenmenize devam edin: Sisteminizde düşük D veya C vitamini seviyelerine sahip olmak yara izini daha da kötüleştirebilir .